dinsdag 23 juni 2009

Het meest gehate standbeeld van Gent?

GENT - In het Zuidpark heeft het standbeeld De Stervende Gladiator een vierde aanslag moeten verduren. Deze keer werd de dappere strijder beroofd van zijn zwaard.

Het standbeeld, dat de laatste levensmomenten uitbeeldt van een gladiator uit Romeinse tijden, is blijkbaar geen eeuwige rust gegund. Het opschrift Ave Caesar, morituri te salutant staat dan wel te lezen op de sokkel, het mag zeker niet gezien worden als een uitnodiging voor de toevallige passant om de sterfscène een handje te helpen. Nochtans is dat wat er sinds 1996 keer op keer gebeurt met het beeld. Toen werd het een eerste keer van zijn voetstuk gehaald door vandalen. In 2004 was het opnieuw prijs, en ging iemand aan de haal met het lemmet van de gladiator. In augustus 2006 werd het zwaard kromgebogen. En nu is het zwaard zelfs helemaal verdwenen.

Ook in 1971 moest het beeld zich al eens gewonnen geven. Toen was de tegenstander van respectabel kaliber. De nieuwe op- en afrit van de autosnelweg zorgde toen voor een gedwongen verhuizing. Pas in 1999 zou het zijn huidige standplaats in het Albertpark vinden. Tussen de bibliotheek en het skatepark staat het dichtbij het vroegere Zuidstation, waarvoor het beeld oorspronkelijk werd ontworpen door beeldhouwer Louis Mast.

Cultuurschepen Lieven Decaluwe weet voorlopig niet goed wat moet gebeuren om dergelijke vandalenstreken te voorkomen. 'Je zou het op een hogere sokkel kunnen zetten, maar het twee meter hoge beeld leent zich daar niet echt toe. Je moet het nog kunnen zien, natuurlijk. Eerst en vooral zullen we de omgeving onderzoeken om te zien of het zwaard daar nergens ligt. Met het zwaard van Jacob van Artevelde was dat ook zo. Een motief kan ik echt niet vinden. Ging het om een flauwe grap? We zullen nu zeker alle pistes onderzoeken. Ook een eventuele verhuizing zal onderzocht worden. Maar daar zal uitgebreid overleg aan vooraf gaan. We mogen niet al te snel toegeven aan dergelijke vandalenstreken', aldus Decaluwe. (frv)

Geen opmerkingen: