vrijdag 22 augustus 2008

vroegerwastbeter(13): Keizer Jozef II ajuinen en Ledeberg

(artikel is mix van mezelf, http://www.routeyou.com, www.gentblogt.be en http://www.ledeberg.be/, met dank aan Jeroen voor het idee)

Elk jaar houdt Ledeberg, een deelgemeente van Gent, zijn ajuintjesmarkt in augustus. Die ajuintjesmarkt is gekoppeld aan een historische legende.

Keizer Jozef II zou ooit voor de gesloten stadspoort, de Keizerpoort, gestaan hebben. De poorten waren gesloten omdat de nacht gevallen was, zelfs voor een keizer maakte Gent geen uitzondering. Daarop moest de keizer met zijn gevolg op zoek naar een slaapplaats. Uiteindelijk vond hij buiten de stadspoorten onderdak bij een herbergier in wat nu Ledeberg is . Die zette de keizer een heerlijk avondmaal voor. Als dank gaf Keizer Jozef II de toelating jaarlijks een ajuinmarkt te houden. Als blijk van wederzijdse liefde kreeg jaren later een nieuw park zijn naam, het keizerpark.

Gent is behoorlijk wat renovatiekracht in de buurt van deze plaats aan het stoppen. En van die resultaten kan je nu al genieten. Van de oude Keizerpoort is er niet veel meer te zien, maar vlakbij zijn een aantal prachtige fietsbruggen over de Schelde en de Franse Vaart gemaakt zodat het fietsnetwerk van de stad mooi aansluit bij de landelijke fietsnetwerken langs de Scheldemeersen van Gentbrugge.

De ongeveer vierhonderd jaar oude ajuinmarkt behoort tot de best gekende manifestatie te Ledeberg. Oorspronkelijk een plaats waar textielwaren en landbouwprodukten aan de man gebracht werden, evolueerde deze geleidelijk tot de ajuinmarkt, wanneer vooral de Aalsterse ajuinboeren hun produkten op de markt te koop kwamen aanbieden.

Thans is ze meer uitgegroeid tot een feestmarkt met de bekende lichtstoet. De feesten rond de ajuinmarkt duren een heel weekend en het programma is te vinden op http://www.ajuinmarkt.be/programma.html HEt ziet er erg de moeite uit want het programma lijkt wel even rijk gevuld als een dagje gentse feesten: veel muziek (keybord, blaaskapel, blues en jazz) straattheater, rommelmarkt, enz enz...
Er zijn zelfs misverkiezingen: kijk zeker op http://www.ajuinmarkt.be/miss2008.html voor de miss en eredames van dit jaar, het zijn weeral prachtexemplaren om trots op te zijn!!!

Geen opmerkingen: