woensdag 13 augustus 2008

Keizerveststeeg en omgeving (4): Stef Food!

De tekst en foto heb ik integraal overgenomen van het Nieuwsblad. Onderaan het artikel kan je het stuk over onze buurtwinkel, de prima Stef Food, lezen!

'Klanten kunnen hier tenminste nog eens een babbeltje slaan'
Buurtwinkels beleven revival


GENT - Op de Vrijdagmarkt opent morgen een nieuwe Express. Op twee jaar tijd is dat al de vijfde buurtwinkel van de GB-Carrefourgroep in het stadscentrum. Doe daar nog de Delhaize City bij op de Kouter en het is duidelijk: de buurtwinkels zijn terug van weggeweest.

Een ledenenquête van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, toonde het gisteren aan. De consument kiest weer massaal voor buurtwinkels. Tijdens de eerste helft van dit jaar kregen de kleine winkels om de hoek tien procent meer klanten over de vloer. De sector speelt er handig op in. De laatste twee jaar zijn er in Gent een pak nieuwe buurtwinkels geopend. Al zouden we ook van mini-warenhuisjes kunnen spreken, want het zijn vooral de grote ketens die er als de kippen bij zijn om te profiteren van de nieuwe trend.


Echte onafhankelijke buurtwinkels zijn er in Gent nauwelijks nog. In de Sint-Lievenspoortstraat baten Steven en Frederik Schaubroeck Stef Food uit. 'We maken deel uit van de Prima-groep, een keten van buurtwinkels, maar we mogen als zelfstandigen ons eigen ding doen. We beslissen zelf welke producten we waar in de rekken plaatsen en ik rij zelf elke ochtend naar de vroegmarkt om fruit en groenten te kopen.'

Sinds de twee broers de winkel vijf jaar geleden overnamen, ging het Stef Food voor de wind. 'Natuurlijk voelen wij de concurrentie van de supermarkten. Zij kopen hun producten in per tien paletten, wij hebben maar een half palet nodig. Maar buurtwinkels hebben duidelijke troeven tegenover grootwarenhuizen. Bij ons kunnen de klanten een babbeltje slaan en zij kunnen zich meteen tot de baas richten. Hier werken maar zes mensen. Door ons te specialiseren in verse producten, niet alleen groenten en fruit, maar ook ontbijtkoeken, blijven we nog een stap voor. Mensen komen graag naar een buurtwinkel. Zij zijn er op hun gemak en ze moeten niet ver lopen. De toekomst van de buurtwinkel ziet er rooskleurig uit.'


Dieter Herregodts

Geen opmerkingen: