vrijdag 17 juli 2009

Rondvaart: Portus Ganda en Oude Dokken

donderdag 16 juli 2009 13u15 | Peter Dedecker (tekst), Ivan Deboom (beeld) - gentblogt.be

Tijdens de Gentse Feesten wordt onze mooie binnenstad onder de voet gelopen door grote massa’s geïmporteerde toeristen. Kwatongen durven wel eens beweren dat de Gentse Feesten vooral voor hen georganiseerd worden en de echte Gentenaars het feestgedruis beter ontvluchten.

Niets is minder waar natuurlijk: ook voor Gentenaars is er heel wat te doen tijdens de Gentse Feesten. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen stad beter leren kennen en eens vanuit een andere hoek bekijken. Een van de mogelijkheden is vanop het water, met een boottochtje naar het gebied met een rijk verleden dat in de toekomst een prachtig stukje Gentse binnenstad wordt: de Oude Dokken. U heeft er ongetwijfeld al heel wat over gelezen, niet het minst op uw favoriete stadsblog, zoals bijvoorbeeld hier.

Voor deze boottocht sloegen twee rederijen, namelijk de pioniers De Bootjes van Gent (rederij Dewaele) en het vijf jaar jonge Boat in Gent de handen in elkaar om u een fijne rondvaart te bezorgen langs Portus Ganda en de Gentse Voorhaven, samen met Stad Gent en Waterwegen en Zeekanaal. Deze laatsten zorgen ervoor dat de oude Sint-Jorissluis (op de Achterleie) gratis ende voor niets bediend wordt, net als de Brusselsepoortsluis. Enkel tijdens deze Gentse Feesten.

Aan uw dienaars moesten ze geen twee keer vragen om mee te gaan met de maidentrip! Met de zeemansschoenen aan en onder een stralende hemel stapten zij aan de Korenlei aan boord van een klaarliggend bootje, voorzien van broodjes, cava en fruitsap. Ja, er zijn slechtere manieren om een voormiddag door te brengen. Na een fake afvaart voor AVS zetten we koers naar de Achterleie. Onderweg gaf de gids een ruim gestoffeerde uitleg over de verschillende bruggen in onze Gentse binnenstad, de werking van de ophaalbrug en de oorsprong van (de naam van) de Minnemeersbrug. Van het Baudelopark is niet veel te zien vanop het water, maar de verlaagde kaaien aldaar zien er alleszins piekfijn uit en lijken een aangename plaats om even te verpozen en te genieten van de rust of het gezelschap.

Even verderop wachtten twee stevige manspersonen ons op aan de geopende deuren van de Sint-Jorissluis. Ons geduld werd even op de proef gesteld door een uit de kluiten gewassen binnenschip dat de sluis verliet en meteen ging aanmeren. Maar daarna konden ook wij de sluis binnenvaren. Met vereende krachten draaien de potige sluiswachter en zijn assistent de deuren dicht waarna het water met ons bootje begint te zakken. Als even later de deuren aan de andere zijde opengedraaid worden, gaat de wereld als het ware een beetje voor je open.

Aan de samenvloeiing van Leie en Schelde nemen we ruimschoots de tijd voor een kleine rondvaart om de nodige uitleg te krijgen over het Van Eyckzwembad, de openlegging van de Reep met de nieuwe Bavobrug, het lelijkste gebouw van Gent (rara), de oude Sint-Baafsabdij, het Spaans kasteel, de slachthuizen, de instorting van de Hagelandkaai en natuurlijk ook een lofzang over de prachtige kaaien en aanlegsteigers aan Portus Ganda.

Door de ondertussen buiten gebruik geraakte Kasteelsluis zetten we onze koers voort op de Napoleon De Pauwvertakking (hoeveel Gentenaars kennen die naam?) tussen Hagelandkaai en Schoolkaai om uit te komen in de Zwaaikom aan de Dampoort. Ook hier krijgen we weer de nodige uitleg over de bruggen en de geschiedenis van hun voorgangers.

Na een mooie zwaaibeweging komen we uit in het verbindingskanaaltje en nadien in het Achterdok en vervolgens het Handelsdok. Uitleg over de beweegbare fiets- en voetgangersbruggen, de kaaimuren en de aanwezige industrie krijgen we van de gids. Pas als je met zo’n klein bootje door het dok vaart, merk je hoe breed het wel is en wat voor een immense mogelijkheden er zijn met het water en de omgeving. De huidige industriële activiteit, tijdens ons bezoek te merken aan schepen die gelost worden, laat niet vermoeden dat dit binnenkort woonzone wordt en de desolaatheid van bepaalde stukken ingeruild zal worden voor gebouwen en parkjes. Vanop het water steekt het woonblok aan de Scandinaviëlaan eenzaam boven al de rest uit.

Daar zijn we op het verste punt aangekomen. Ver voor een watertocht, maar in vogelvlucht toch zo dicht bij ons geliefde historisch centrum. De terugtocht wordt eveneens doorspekt met nog wat uitleg (weliswaar minder dan in de heenreis) en een versassing (deze keer gaan we stroomopwaarts) in de Sint-Jorissluis. Het tochtje van 90 min leverde ons een kijk op het rijke verleden en de veelbelovende toekomst van hartje voorhaven. Wat ons betreft zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar.

Elke dag tijdens de Gentse Feesten (behalve op 21 juli) kan je mee met de boot om 10u30, 11u30, 13u30, 15u30, 16u30, 17u30 en 18u30. Vertrek: het groene boothuisje op de Korenlei voor De Bootjes van Gent, of aan de knalgele parasol aan de Kraanlei voor Boat in Gent. Volwassenen betalen € 10, kinderen € 6. Voor die prijs krijgt u er een gratis ijsje bij. Meer info over de andere thematochten op de respectievelijke websites.

Geen opmerkingen: