donderdag 2 juli 2009

ganzen vermoord!

Het astridparkje ligt vlakbij. Lousbergskaai aflopen tot vlak over de eerste brug aan de rechterkant...

'Waarom toch worden onze ganzen gedood?'
Koppel uit Macharius-Heirniswijk protesteert tegen 'verwijderen' vier Canadese ganzen

GENT - Johan en Karin Steuperaert-Mels wonen in de Macharius-Heirniswijk en waren door de jaren heen gehecht geraakt aan de vier grote ganzen die in het Koningin Astridpark, aan de Lousbergskaai, tot publieke huisdieren waren uitgegroeid.

'Tijdens een avondwandeling stelden wij echter vast dat de ganzen verdwenen waren. Navraag bij de belendende Groendienst leerde - tot onze ontsteltenis - dat de dieren opgepakt en vernietigd waren, in het kader van een grootscheepse opruimingsactie in diverse Gentse parken', zeggen Johan en Karin.

'Wat hebben vier onschuldige, grappige, gezellige stadsganzen misdaan dat leidt tot zulke drastische maatregelen', vragen Johan en Karin zich af.'

'Het klopt dat de ganzen gevangen zijn, waarna een dierenarts ze heeft laten inslapen', antwoordt de bevoegde schepen Tom Balthazar (SP.A). 'Zoiets is ook in andere parken al gebeurd en het is ook niet de eerste keer. Het gaat om Canadese ganzen die enorme hoeveelheden uitwerpselen produceren die de kwaliteit van het water aantasten en zelfs vergiftigen. Als die mensen zich afvragen waarom de vijver in het Astridpark er zo vies bijligt, dan komt dat precies door die ganzen.'

'Ten tweede eten die dieren zeer veel gras en vegetatie waardoor ze het natuurlijke evenwicht in het park verstoren.'

De schepen wijst er ook op dat hij in de gemeenteraad al vragen kreeg over de hinder die de dieren veroorzaakten en waarom daar niet werd tegen opgetreden.

Geen opmerkingen: