woensdag 9 april 2008

Van Hecke in de pers!

"Wij doen het nog uit fierheid"
Steeds minder banketbakkers maken zelf paaseieren

Volgens Ann Breugelmans, marketing manager bij Barry Callebaut, de grootse producent van bulkchocolade in ons land, maken niet meer dan 7 à 10 procent van de Belgische banketbakkers zelf nog hun afgewerkte chocoladeproducten. De anderen kopen hun pralines en holgoed zoals paaseieren en sinterklaasfiguren bij grote chocolatiers. De Gentse brood- en banketbakker Luc Van Hecke produceert deze week volop chocolade paaseieren.

Bakkerij Van Hecke is de hele week dicht. De mensen denken dat we op skivakantie zijn, zegt Van Heckes vrouw Mia Geirnaert. Maar in het atelier van Van Hecke wordt hard gewerkt. De hele familie werkt er aan de productie van paaseieren. Van Hecke smelt zelf de chocolade - witte, fondant en melk - en giet ze in de vormen. Zijn familie en enkele extra handen halen de chocolade uit de vormen, werken de figuurtjes af, vullen de eieren met suikerbolletjes, lijmen' de helften aan elkaar en verpakken het holgoed. Het is een zeer arbeidsintensieve en dure bezigheid, vertelt Mia Geirnaert. Ook het materiaal is duur. Alleen al om paaseieren te maken hebben we voor zo'n 18.000 euro aan vormen nodig. Die kan je maar één keer per jaar gebruiken. De familie Van Hecke gebruikt de krokusvakantie om paaseieren te produceren. Als volgende week de winkel weer open gaat, is er geen tijd en geen plaats om nog eieren, klokken en paashazen te maken. Van Hecke haalt zijn basisproducten bij Barry Callebaut. Callebaut produceert jaarlijks zo'n 240.000 ton chocolade, dat is 78 procent van de totale productie in ons land, één derde daarvan wordt in België verwerkt door onder meer praliniers en koekjes- en roomijsfabrieken. Volgens Ann Breugelmans van Callebaut wordt er jaarlijks door de banketbakkers zo'n 2.500 ton bulkchocolade gekocht. Steeds minder bakkers kopen bulkchocolade om die te verwerken tot chocoladeproducten als pralines en holgoed. Bakkers die hun holgoed niet zelf maken, kopen het bij grote chocolatiers. Luc Van Hecke: Een pralinefabrikant als Daskalides schroeft zijn pralineproductie rond deze tijd naar beneden om holgoed te kunnen maken.
Artisanale kwaliteit
Waarom bakker Van Hecke nog zélf zijn paaseieren maakt? Omdat we kwaliteit willen leveren en omdat je enkel door artisanaal te werken producten kunt afleveren die de fabrieken niet kunnen maken. Wij vervaardigen nog paaseieren met een lintje en met suikerbolletjes binnenin. Wij zijn daar fier op. Eten wij veel chocolade? Volgens Ann Breugelmans wel. De Belg eet gemiddeld 6,75 kg chocolade per jaar. Reken je chocopasta's en chocoladedrinks mee, dan komen we aan 10,08 kg per persoon. En de piekperiodes voor de chocolade-industrie? Ontegensprekelijk september tot november, voor Sinterklaas en de pralines voor eindejaar. En de periode voor Pasen, zegt Guy Gallet, secretaris-generaal van Choprabisco, de vereniging van chocolatiers en praliniers.

door Dirk MUSSCHOOT - foto's Marc HERREMANS

Geen opmerkingen: