maandag 14 april 2008

De buren van Cotton Island (1): historiek

Het is onmogelijk onopgemerkt voorbijgegaan, de werken bij onze overburen aan de andere kant van het water. Wat was daar voordien te vinden?

De huidige driehoekige vorm van de site dateert van de bouw van de oude stadsversterkingen tussen de Keizerspoort en de St-Lievenspoort in 1577-78.

Eerst gebruikt als akkers door een bloemisterij, veranderde in 1913 de bestemming van de site drastisch en werd deze locatie industrieel in gebruik genomen door de industrieel Jules Lechat die er zijn nieuwe vestiging onderbracht. De fabrieken van Laroche-Lechat waren gespecialiseerd in transportbanden van textiel en schakelden nadien in hoofdzaak over naar de vervaardiging van rubberen transportbanden.

Vanaf 1969 kwamen de fabrieken in handen van diverse internationale groepen zoals o.a. het Nederlandse Vredestein, het Italiaanse Saiag en laatst Metzeler APS. De industriële productie van technische rubberen toepassingen is tot begin 2006 aangehouden geworden, met een specialisatie van rubberen dichtingen voor wagens, vrachtwagens en andere industriële voertuigen.

In 2007 begint er voor deze unieke site een nieuw hoofdstuk.

Geen opmerkingen: