maandag 16 november 2009

nieuwe perensoort in lousbergskaai

GENT - In een nog niet voor het publiek geopend parkje aan de Lousbergskaai staat een perenboom die nergens anders ter wereld voorkomt. Het was stadsecoloog Geert Heyneman die de boomgaard ontdekte die vroeger in de binnentuin stond van het vroegere oudmannetjeshuis.

‘Het is de bedoeling om het parkje na een heropfrissing open te stellen voor het publiek, maar we hebben nu al uitgezocht welke zeldzame perenrassen de zeventig jaar oude bomen dragen.' Een van de bomen sloeg zelfs de specialisten van de universiteit van Gembloux, dat vijfhonderd oude perenrassen collectioneert, met verstomming.

‘Het gaat om een grote stoofpeer met bruinrode stippen', aldus de ontdekker die de nieuwe soort de naam van zijn petekind Anna-Moira meegaf.

De stadsecoloog maakt zich sterk dat de stad Gent nog andere unieke oude boomgaarden verbergt, onder meer in de binnentuin van de oude Bijlokesite.

Ondertussen hebben de buurtbewoners vrijdagavond de unieke peren verwerkt tot een lekker menu dat ze bij een gezellig samenzijn hebben gedegusteerd. ( )

Geen opmerkingen: