donderdag 13 augustus 2009

Twee Poorten heeft dringend ademruimte nodig. Buurtcomité dwarsboomde voor een groenere buurt

Gent - Het buurtcomité Twee Poorten vraagt dringend meer aandacht voor de problemen in de wijk. Ze deden dit zaterdag via een feest en een Dwars-Boom-Mobiel.
De wijk tussen de Keizersvest, de Frére Orbanlaan en de Brusselsepoortstraat kreeg de laatste jaren veel sociale woningbouw en enkele grote nieuwbouwprojecten te verwerken. Groenvoorzieningen, open ruimte, fietspaden en parkeergelegenheid bleven echter uit. Voor de stedelijke statistieken maakt de wijk deel uit van de zone Zuid- en Muinkpark. Statistisch is de verdeling van groene ruimte en sociale wooneenheden dan wel in orde, maar in de praktijk bevinden de sociale woningen zich in de Twee Poorten, en het groen aan Zuid en Muinkpark, aldus Maarten Michels en Paul De Braeckeleer, buurtbewoners en actief in het comité. Ze vrezen een achteruitgang van de buurt, nu ook de Arteveldeschool verdwijnt, en met haar een deel van de winkels in de buurt.
Een vraag van het comité om het jaagpad aan de Nederschelde en Achtervisserij open te stellen liep vorig jaar op niets uit, omdat grote stukken privé eigendom zijn. Wie niets vraagt, ontvangt ook niets, dacht men aan de Twee Poorten, en ze leggen de lat dit jaar gewoon hoger.
Om zowel de mobiliteit als het gebrek aan groen op te lossen, stelt het comité voor om in aansluiting met het vernieuwde Keizerspark en Portus Ganda een water-speel-bos aan te leggen aan de Achtervisserij, op en rond het water.
Met een paar dwarsverbindingen vanaf de Lange Violettestraat en de Brusselsepoortstraat naar de gecombineerde weg van stukken jaagpad, eilandjes en bruggetjes kan de verbinding met het stadscentrum veilig worden gemaakt. Het buurtcomité vraagt daarom twee doorsteken vanuit het Hollainhof, een via de Arteveldehogeschool, een in het Begijnhof en tenslotte nog een ter hoogte van de Ommegangstraat.
Twee Poorten heeft dit ook aangekaart bij schepen Martine De Regge, die zaterdag een kijkje kwam nemen. Ook schepen Balthazar zei toe de zaak te willen onderzoeken. Al hopen de initiatiefnemers dat het wel wat opschiet. Het voorziene aperitief langs het water aan het Hollainhof kon zaterdag niet doorgaan omdat de beloofde veiligheidsreling niet werd geplaatst. Stedebouw kon nog niet tot een finaal ontwerp komen,aldus het buurtcomité.
Dominique Dierick (bron: de gentenaar)

Geen opmerkingen: