zondag 31 januari 2010


Hoi,

ideetje voor de Keizerveesten. Wie Mexico zegt, zegt ook de glorietijden van de Rode Duivels in 1986. Misschien een ideale aperitief-activiteit: het herbekijken van België-Sovjet-Unie (achtste finales) of België-Spanje (kwartfinales: die strafschoppenreeks!!!). Misschien kan iemand die matchen terugvinden?

Groets,
Bart

maandag 25 januari 2010

Stad Gent volgt citéé systeem!

Chauffeur gekneld aan Sint-Lievenspoort

Gent - Op de Gentse stadsring aan de Sint-Lievenspoort knalde zondagavond rond 20 uur een automobilist tegen een paal, op de splitsing van de Sint-Lievenstunnel en de oprit naar de snelweg in de richting van de Heuvelpoort. De bestuurder raakte door de klap gekneld in zijn wagen. De brandweer moest hem bevrijden uit het wrak, waarna de chauffeur met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis werd overgebracht.

(Gisteren zeker vier politiewagens en twee brandweerwagens, quasi voor onze deur, vies!)

vrijdag 22 januari 2010

Dikke en dunne friet wordt verkocht!




Fieuw!

jolien bakt ze bruin!

Uit schuldgevoel voor haar aanwezigheid op de nieuwjaarsreceptie zonder eten, maakte Jolien een giant Tupperwaredoos vol cupcakjes. Deze werden met plezier verorberd door verschillende aanwezigen van de zeer geslaagde nieuwjaarsreceptie. Ze werden eveneens goedgekeurd. Voor herhaling vatbaar Jolien!

petanque 2010





Petanque 2010





De finale!!





The winning team!!!


dinsdag 19 januari 2010

Falco (en nathan!) steunt haïti

Pieter,
ms zijn er mensen die voor Nathan willen komen supporteren dit weekend.
Vrijblijvend 5EUR entree om de mensen van Haïti te steunen.
Hij speelt a.s. zondag in het KAHO (Rabot) om 15u00 tegen Bavi.

Groetjes!
Uw overbuurvrouw



FALCO SPEELT VOOR HAITI

Dit weekend 22 – 23 en 24 januari 2010 spelen al onze ploegen voor de slachtoffers van de aardebeving in Haïti.
Voor elke wedstrijd zal vrijblijvend aan iedereen een toegangsprijs van 5€ gevraagd worden, die integraal zal doorgestort worden naar het hulpfonds voor Haïti.
Bij alle ploegen, van premicroben tot senioren Falco A zal deze steunactie gebeuren.

Hoe kan je ons helpen :
Nodig familie, vrienden en buren uit om naar de wedstrijden te komen kijken.

Op die manier Steun je de noodlijdenden van deze ramp
En Kom je supporteren voor onze ploegen.
In naam van het bestuur van BBC Falco Gent

Beste groeten

Secretaris BBC Falco Gent
Ronald Keukelier
09/227.66.47
0478/48.58.98
mailto:bbcfalco.secretariaat@skynet.be

dinsdag 12 januari 2010

Correctie in de Van Hecke aankondiging

Het pand waar Van Hecke zijn bakkerij in komt is recht tegenover de Top Copy op de hoek met de Iepenstraat, het verkeerde gebouw is dus aangeduid!

Excuses.

'Klein begijnhof' takelt af

Huiszwam en instortingen maken restauratie conventen problematisch

Conciërge Johan Hoste bij de puinhoop die 'zijn' begijnhof geworden is.fvv

GENT - Het mag dan wel 'werelderfgoed' zijn, de restauratie van het begijnhof Onze-Lieve Vrouw ter Hoyen, aan de Lange Violettestraat, loopt mank. De huiszwam slaat er toe en onlangs zakte weer een plafond in. 'Straks kunnen we niet meer restaureren, maar moeten we reconstrueren', zegt architect Ignace Bevernage. Karel Van Keymeulen

Vzw Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen vertrouwde in 1990 de restauratie van het begijnhof toe aan het bureau van ingenieur G. Derveaux. In 1991 werd de restauratie opgestart. Ze werd verdeeld in 10 fasen, gespreid over 16 jaar. De eerste fase begon daadwerkelijk in 1994. Om de omvangrijke restauratiecampagne betaalbaar te houden, werd een erfpachtregeling uitgewerkt. Gerestaureerde huizen en appartementen kunnen in erfpacht worden genomen voor 66 jaar. De prijzen zijn marktconform. Een deel van het begijnhof is tot sociale woningen omgebouwd. Een ander deel is al in vier fasen gerestaureerd. Sindsdien trokken heel wat nieuwe bewoners naar het begijnhof, een dorp in de stad, waarvan de wortels in de Middeleeuwen liggen. Volgens conciërge Johan Hoste wonen er ongeveer 320 mensen. In 1998 werd het begijnhof ook als werelderfgoed door de Unesco erkend.

Maar intussen raakt fase vijf maar niet opgestart. Al sinds mei 2008 ligt het dossier te wachten, maar de Vlaamse overheid heeft niet voldoende geld om de subsidiepremies toe te kennen.

Fase vijf omvat de restauratie van een convent en zes woningen. Het convent zou worden verdeeld in 14 appartementen. Twee woningen worden tot één woning omgebouwd, zoals de toestand in de 19de eeuw was. Die huizen en dat convent staan leeg, sommige zelfs al 15 jaar. Het gaat om de panden 189 tot en met 201. Langs buiten zie je dat er vensters stuk zijn, de daken slecht liggen en de weerselementen er vrij spel hebben. Binnenin zijn plafonds ingestort en sloeg de huiszwam toe.

Dubbele kosten


Architect Ignace Bevernage volgt het dossier voor het bureau Derveaux dat samen met bureau Vanacker instaat voor de restauratie. 'Huiszwam bestrijden is een serieus werk, maar dan ben je nog geen stap verder. Als je het pand dan echt begint te restaureren, moet je die herstellingen weer weghalen. Dat zijn dubbele kosten. Leegstand is een groot gevaar voor die huizen, die zienderogen aftakelen.'

In het begijnhof staan buiten deze panden nog zeker vier huizen en een convent leeg. De huizen zijn in te slechte staat om nog te worden verhuurd, het convent kan wel nog worden verhuurd.

De bekroning als werelderfgoed is van grote publicitaire waarde, maar er zit een keerzijde aan de medaille. De normen van Monumentenzorg zijn daardoor ook flink verstrengd. 'We moeten nu met de mond geblazen glas plaatsen, wat veel duurder is dan ander glas', zegt Bevernage.

De kostprijs voor fase 5 is geraamd op 7,5 miljoen euro. De subsidiepremies voor die fase kunnen oplopen tot een kwart van die prijs.

'Het budget van de Vlaamse afdeling Monumenten en Landschappen voor privédossiers in Oost-Vlaanderen is ongeveer even groot als wat wij vragen. Monumentenzorg drong ook al aan op kleinere dossiers. Maar als wij jaarlijks 500.000 euro subsidie ontvangen, dan zijn we nog bezig tot 2035. Dat is dweilen met de kraan open. Het risico is groot dat de huizen en conventen verder aftakelen en dat je ze zelfs niet meer kunt restaureren maar moet reconstrueren, wat alweer een meerkost betekent. Dit is een verschrikkelijk probleem. We hopen dat onze subsidies zo vlug mogelijk worden toegewezen.'

zondag 10 januari 2010

De citéé op de nieuwjaarsreceptie

...fotoverslag volgt nog. Bekijk het verslag van het journaal van de vrt (zeven uur journaal van 11 januari)en je ziet ons in volle glorie...







De beelden zijn nog eventjes te bekijken op de site, je gaat naar videozne, dan naar programma's en je kiest voor het journaal. Rechts kan je dan zoeken naar het juiste fragment!

zaterdag 9 januari 2010

Keizervestnieuwtjes

1. Luc Van Hecke sponsort graag de nieuwjaarsreceptie (op zijn vraag). Hij zorgt voor het verrassingsbrood en carré confituurkes, eclairkes, frangipannekes enz. Hij zal onze lekker brunchige zaken goed aanvullen!

2. Ook op het buurtfeest doet hij zijn aanvulling, hij denk nog eens na om onze artiest te sponseren.... Voedsel is vanzelfsprekend geen probleem.

3. Het geheim van de blokkerende poort is ontluisterd, oplossingen bij de 85

4. De perkjes voor onze huisjes worden vernieuwd, we moeten afscheid nemen van onze paddestoelen. Er komt een nieuwe soort plantjes die beter bestend zijn tegen zon-weer-wind.

Het Van Hecke Imperium breidt uit!

Na de vier vestigingen


breidt het Imperium van Luc Van Hecke verder uit. Vlak bij de Makro bouwt hij een nieuwe industriële bakkerij die zijn andere bakkerijen zal bevoorraden. Daar zal ook een verbruikersruimte en bakkerij aanwezig zijn. De tweede nieuwe vestiging opent hij opnieuw in tstad. Jammer genoeg niet in de buurt van de keizervest. Maar eerder vlakbij de veldstraat, vlak tegenover Top Copy, waar vroeger een beenhouwerij zat.


Klik op de figuur om te vergroten !

donderdag 7 januari 2010

sneeuw in de keizervest



pech in de keizervest



Nu zondag nieuwjaarsreceptie stad gent!

We vertrekken nu zondag vol moed en warme kleren naar Sint-Baafs met strijkplanken en hapjes naar keuze! Dit om elkaar de beste wensen over te brengen, naast gratis drank van tStad. We vertrekken om 11u in de citéé.
Wees talrijk!

TIP: doe een eigen 'stenen' drinkbeker mee, hierin worden de warme dranken geschonken!

Bart (ex-bewoner) in de gazet!

Graffitibeesten sluipen Gent binnen
Mysterieuze straatkunstenaar laat imposant spoor na in binnenstad

Grote buffel in de Kapelaanstraat.gia© Gianni Barbieux

GENT - Wie wel eens minder bekende hoekjes in Gent verkent, is her en der zeker al gestoten op de haarscherpe, in zwart-witte tinten gespoten graffitikunstwerken van reuzegrote vogels of exotische zoogdieren op gevels en blinde muren. Wij lichten een tipje op van het mysterie. Geert Neyt

‘Op een vrijdagnamiddag stond hij hier in de winkel. Een jonge gast, eind de twintig, schat ik. Zo'n typische graffitiman. Iemand die liever spreekt via zijn tekeningen dan met zijn woorden, je weet wel. Hij vroeg of hij iets mocht doen met de blinde muur van de kleine parking achter mijn zaak. Maak er iets mooi van, zei ik. Na het weekend kwam ik terug werken en kijk, dit stond er op. Prachtig, toch?'

Filip Straetman van broodjeszaak Panos in de Kortedagsteeg kijkt vol bewondering op naar een wel vier meter hoge beeltenis van een kraai. Zonder de typische kleurenweelde van de meeste graffiti, maar in streng zwart met enkele veegjes wit. Het lijkt wel een pentekening van een haarscherp realisme maar dan op reuzenformaat. Vanop het brugje in de Kortedagsteeg heeft de vogel iets onheilspellends, als de voorbode van een invasie à la The Birds van vadertje Hitchcock. Maar het is wat ons betreft ook straatkunst van hoog niveau.

‘Ik had hem zo graag willen vragen om ook thuis bij mij iets te spuiten', zegt Filip Straetman. ‘En de Make Up-club hier wat verder wil zelfs haar hele gevel door hem laten onder handen nemen maar ik heb hem nooit meer gezien. Ik heb geen nummer van hem en weet alleen dat hij Peter heet.'

Ook bij de Turkse groothandel in pittavlees Mepalita in de Kapelaanstraat was de kennismaking met de mysterieuze kunstenaar kort maar zeer bevredigend. ‘Een jongeman vroeg afgelopen zomer of hij op onze straatgevel de vuile graffititroep mocht overspuiten met een andere tekening', klinkt het daar. ‘Niet meer dan vier uren had hij nodig.'

Het resultaat, een liggende buffel, zint de uitbaters van Mepalita erg. ‘Het past bij het vlees dat we verkopen. Misschien moet hij op de muur achter de hoek ook nog een kip tekenen.' En het kostte hen geen cent.

De eigenaar van de studentenwoning op de hoek van de Bastionstraat en de Hagelandkaai had wel een iets minder vluchtig contact met de artiest. ‘Hij had een kaartje in de brievenbussen van de kotstudenten gestopt met de vraag of hij de zijgevel mocht bewerken. Hij heeft dan enkele schetsen voorgesteld. Vogels zijn zijn specialiteit. Uiteindelijk is het een reiger geworden. Hij heeft er zes uren aan gewerkt. Ik ben heel tevreden met het resultaat.'

De graffitiman zelf blijkt niet zo makkelijk te strikken. Als we zijn gsm-nummer bellen, vertoeft hij in Londen. In het buitenland groeit de interesse voor zijn werken maar hijzelf schuwt de belangstelling. Hij belooft terug te bellen maar doet het niet. Uiteindelijk stelt hij zijn ultimatum: ‘Wat openbaar op straat te zien is, mag je publiceren maar van mij geen foto's, zelfs geen naam.' Street credibility heet zoiets, zeker?

Herkenbare stijl


‘Wij kennen hem wel goed', zegt Bart Vanhoenacker van de vzw Graffiti Jeugddienst. ‘Peter is een Gentenaar die al vijftien jaar aan zijn eigen stijl vijlt en internationaal begint door te breken. Wat hem drijft, weet ik ook niet. Hij heeft wel iets met oude schoolprenten van dieren, dacht ik. We nodigen hem steevast uit op graffiti-jams en evenementen omdat hij zo'n herkenbare stijl hanteert. Er zijn er nog in Gent, hoor. Denk maar aan Bué, die van die lachende kleurrijke knuffeldiertjes portretteert. Die zet wel zijn handtekening onder zijn werken. Wij stimuleren dergelijke graffiti die het stadsbeeld opfleurt. Maar het moet wel gevraagd worden aan de eigenaars van de gevel. Illegaal aangebrachte graffiti laat de stad gratis verwijderen maar het kost natuurlijk wel geld. En voor wie echt zijn gang wil gaan, zijn er onze twee graffitizones, in het Werregarenstraatje en onder de Keizersviaduct.'

Nog dit voor wie het eerste kunstboek over de raadselachtige graffitibeesten wil maken: we vonden in het Gentse stadsbeeld ook nog een duif, een kangoeroe, een gorilla en een neushoornkop.