donderdag 4 maart 2010

Arena Van Vletingen

Al een tijdje vraag ik me af wat die blaft in de lange violettestraat nu eigenlijk is. gisterenavond dee ik wat opzoekingswerk enzo blijkt:


Uiteraard wordt een flink stuk van de Lange Violettestraat in beslag genomen door “het klein begijnhof” terwijl enkele meters voorbij de begijnhofmuur nog altijd de laatste resten van de voormalige cavaleriekazerne staat.

In de 19e eeuw startte Gent met een groot urbanistatieplan voor de stad waarbij ook het Klein Begijnhof in de Lange Violettestraat onder druk kwam te staan. In 1851 besliste men alleen de tuin van de pastoor van het begijnhof te onteigenen voor de oprichting van een rijschool voor de ruiterijkazerne in het vroegere Pesthuis Sint-Macharius, de Rijbaan Adjudant Van Vletingen, een militair die in het begin van de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Dit eclectische gebouw werd door architect L.Roelandt gebouwd in 1851-1853. Het gebouw is geïnspireerd op de hippodroom van Constantinopel, één van de hoogtepunten van de Byzantijnse bouwkunst. Het rond venster in de geveltop is rijk gedecoreerd. De andere vensters zijn sober neoromaans. Vooruitstrevend voor zijn tijd was het gietijzeren dakbeginte.
Met het verdwijnen van de ruiterij verloor het gebouw zijn functie en werd het een stapelplaats voor goederen. De bescherming in 1994 en de vraag van een vereniging voor een nieuwe locatie zorgde voor restauratie en herinrichting van het interieur, zijn huidige bestemming en zijn nieuwe naam. De Arena van Vletingen, De vroegere manège, is nu een sport- en evenementenhal, oa turnclub forza ritmica huist daar.
Zo ziet de zaal er uit vanbinnen:




Nu organiseren ze daar dit:



Het reliëf van de hand van beeldhouwer Pieter De Vigne-Quyo, boven de toegangspoort, benadrukt de oorspronkelijke functie van het gebouw: twee steigerende paarden die door een man in bedwang worden gehouden. Deze hoorden eigenlijk bij een voormalige kazerne.
Waar de eigenlijke kazerne stond (het oorspronkelijke “Pesthuis” van Gent) is het moderne, sociale wooncomplex Hollianhof opgetrokken dat vanwege de markante gevel aan de straatzijde door de Gentenaars ook wel “de streepkescode” genoemd wordt.

(bronnen: wikipedia, langeviolettestraat.be, forzaritmica.be)

Geen opmerkingen: