dinsdag 20 januari 2009

keizerveststeeg en omgeving (13): Alphonse de Hollainhof

(bron: http://membres.lycos.fr/architectuur/hollain/hollain.html)

Alphonse de Hollainhof (ligt aan de Brusselsesteenweg)

Het vierde begijnhof van Gent is ongetwijfeld het meest fascinerende grootschalige Gentse bouwproject uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Architect Willem-Jan Neutelings slaagt er zowaar in het toen nog vermaledijde modernisme terug in Gent binnen te halen. Neutelings doet dat ingenieus door modernistische architectuurprincipes op het concept van het nabijgelegen begijnhof te projecteren.

Het stadsbestuur van Gent zocht in de late jaren '80 intens naar terreinen voor grootschalige woningbouwprojecten. In 1991 werd ze eigenaar van de verlaten kazerne 'De Hollain' langs de Brusselsepoortstraat. Er kwam geen architectuurwedstrijd (wat in architectenmiddens heel wat kritiek opleverde) maar wel een formule met een meervoudige opdracht. Het voorontwerp van Willem-Jan Neutelings viel in de smaak van de jury. Toch duurde het nog tot 1996 voor de bouw werd aangevat. O.a. omdat de woningbouwmaatschappij zocht naar een grotere rentabiliteit en daarvoor zelfs bereid leek de binnentuin met een derde blok flats te bebouwen. In 1999 werden de woningen en flats volgens de originele plannen opgeleverd.

Neutelings liet zich door het vlakbijgelegen begijnhof O.-L.-Vrouw-ter Hoye inspireren. De centrale open weide met bomen, de afsluitmuur rondom de tuintjes, één gemeenschappelijke toegang tot het terrein en de rode kleur van de muren komen in dit project terug. Elke woning bezit een tuintje of een royaal terras.

Tegelijk gebruikt hij een kubistische vormentaal die we in vooruitstrevende woningbouwprojecten en tuinwijken uit het interbellum aantreffen (Victor Bourgeois, Huib Hoste, ...). Het streepjescodemotief is dan weer een hedendaagse invulling van de betonplaten die in de jaren '60, royaal in de hoogbouwprojecten langs bvb. de Watersportbaan werden gebruikt.

Geen opmerkingen: