donderdag 29 mei 2008

vrienden van de keizervest (4): Jochen Lambrecht

Wederom een volgende bewoner op de rooster gelegd. Deze keer Jochen Lambrecht, de man die er jonger uitziet dan hij is en al een eindje samenwoont met een man.
Voor meer info op figuur klikken om te vergroten


Dag van de buren (4): accidentele sfeerbeelden

Bij het installeren van de projector maakte ik per accident een sfeerbeeldeken. Kort maar krachtig!

woensdag 28 mei 2008

Dag van de Buren (3): de foto's

vooral voor diegene die er niet waren (dag mama!): de lang verwachte sfeerbeelden!
Laten we met z'n allen nagenieten!! de volgende keer de volgende sectie Hiephoi! (85)




Dag van de Buren (2)

Het was gisteren inderdaad de max!

Een woord van dank dan ook naar de bezieler en initiatiefnemer: Pieter (85)
The man with the plan...

Dank u wel!!!!!!!!!
(applaus, tromgeroffel en vuurwerk!!!!!)

Ik heb gehoord van daniël dat hij het ook zeer leuk vond!!

Het was allemaal lekker maar de crème brulé was mijn persoonlijke favoriet.

Merci aan iedereen

89

Jaarlijkse BBQ

Beste bewoners van de Keizerveststeeg,

Proficiat, het was er gisteren gezellig.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we weer een bbq of zoiets en nu op donderdag 3 juli 2008 vanaf 19u.
Locatie: zoals vorig jaar hiernaast op de weide van de appartementen, daar kunnen we tenten zetten zodat niets ons kan tegenhouden.
We verwachten iedereen.
Dus donderdag 3 juli 2008 om 19u in bezit van goed humeur.
Inschrijven tegen 23 juni verplicht, zodat we toch min of meer weten wat we moeten voorzien.

Tot dan
Luc.

Nieuwe bewoner!

Op de feestelijkheden van gisteren (De Dag van de Buren) was één onbekend gezicht te ontwaren uit de massa. Nu ja onbekend, de dame in kwestie was af en toe al aanwezig op het terras van een keizerveststeegbuur. De jonkvrouwe was allerminst verdwaald, ze kwam haar contract tekenen! Binnen enkele maanden mogen we Cindy verwelkomen als nieuwe buur in nummer 82. Tot dan genieten we van de stralende aanwezigheid van Christel en Bart.

Het moment van de waarheid werd tevens op de gevoelige plaat gezet en nu ook gepubliceerd voor de wereld en het universum.

vrienden van de keizervest (3): Pieter Vancauwenberghe


Jahaaaaa! Ook ik (pieter 85) heb trots en tijdig de vragenlijst ingevuld. De geïnteresseerden kunnen op het prentje klikken. De andere kameraden-bewoners worden druppelsgewijs aan U voorgesteld. (Matthias had daar een zeer sjiek woord voor, maar ik heb het niet kunnen onthouden...)

vrijdag 23 mei 2008

Football-fever

Jaja deze week was het Champions League finale.... en dat hadden ze geweten in de Keizervest! Met "den teevee" van de 85 en de kabel van de 92 werd à l'improviste een supportersclubje opgericht! De laatste minuten zijn wij (de vrouwen) toch ook nog even komen piepen... om onze algemene voetbalkennis op te krikken... humhum..... Wie waren de blauwe en wie de rode nu weer? :-) Enkele wazige sfeerbeeldjes.... (96)





Dag van de Buren

Zoals jullie allemaal hopelijk zeer geïnteresseerd hebben gelezen op het papierke is er een concept gevonden voor de Dag van de Buren van de Keizerveststeeg. Maw we hebben een programma!

Carla kwam met het schitterende idee af om met een beamer video's in het thema van buren af te spelen als sfeerschepper. Dit zullen zaken zijn zoals:



De activiteiten starten rond 18u, iedereen die van het werk komt en zin heeft zet er zich gewoon bij. Het voorstel is om een soort nachtpicknick te organiseren. Dit houdt in dat iedereen iets maakt of koopt om dat dan te delen met de buren. Zo krijg je een uitgebreid buffet waar iedereen van elkaars lekkernijen kan proeven... De bedoeling is zo het nabuurschap (sjek da woord!) te bevorderen en het lawaai beperkt te houden, maar de meeste moeten werken op woensdag dus dat zal wel geen probleem zijn.

Hopelijk bent u in grote getale present en wordt het een plezante avond!

(85)

donderdag 22 mei 2008

vrienden van de keizervest (2): Matthias Borghgraef

De tweede in de reeks 'vrienden van de keizervest' tatatataaaaaaaah: Matthias Borghgraef! De andere collega's van de steeg zijn op komst! Mensen die dit nog niet ingevuld hebben en zich schuldig voelen kunnen bij de 85 steevast een formulier verkijgen. (Van Hecke en Mia worden binnenkort aangesproken).
Op de foto klikken om te vergroten en te lezen!

foebalhoolkes

Ik ging naar de HEMA (puur op eigen initiatief en niet verplicht door de overbuur, maar dit terzijde)en wat zag ik daar in mijn ooghoek!
FOEBALHOOLKES, voor maar 13 euro. Een badje noemen ze dat.

Dus binnenkort te zien in een steegske near you of op een grasplein. Ik ben de emailadressen aan het verzamelen van de liefhebbers, dus één dezer zoeken we een datum om ze eens in het echt uit te proberen. Misschien wel met handige harrys want ondanks de hulp van den 81 hebben we toch geworsteld met die hoolkes...
(85)

maandag 19 mei 2008

vrienden van de keizervest (1):Kaat Moens

De eerste in de reeks 'vrienden van de keizervest' Kaat Moens! De collega's van de steeg zijn op komst! Mensen die dit nog niet ingevuld hebben en zich schuldig voelen bij de 85 kan u steevast een formulier verkijgen. (Van Hecke en Mia worden binnenkort aangesproken).
Op de foto klikken om te vergroten en te lezen!

donderdag 15 mei 2008

groen in de buurt (4): keizervest in bloei bis




de laatste reeks, diegene die er niet opstaan sorry, komt nog wel!
(85)

groen in de buurt (3): keizerveststeeg in bloei







Een greep uit het aanbod aan natuur in de keizervest.
Niet te verwarren met de nachtnatuur op het grasplein.

woensdag 14 mei 2008

buren van cotton island (6): de rubberfabriek voor de werken



Luchtfoto van Cotton Island voor de buren van Cotton Island de boel opkochten en afbraken om weer op te bouwen. Ons geliefde steegje bevindt zich centraal onderaan op de foto. (85)

vrijdag 9 mei 2008

keizerveststeegblog (3): agenda toegevoegd

Lieve stegers!

Op aanvraag van Klaas heb ik een agenda aan onze blog toegevoegd. Zijn doel was vooral een soort reservatie lijst voor de barbeque te maken. Andere activiteiten of afspraken zijn natuurlijk ook welkom op die agenda.Voorlopig beperkt het zich ook tot één activiteit (verjaardag Stella, zie ook blogbericht van Kim).Gewoon éénmalig klikken op 17 mei en je ziet wat er komt... Eerstdaags worden de verjaadagen ook ingevoerd.

Ik ga ook nog wat moeten prutsen om hem echt gebruiksvriendelijk te maken en netjes om naar te kijken... Maar in de nabije toekomst moet dit in orde komen. Ik ben voorlopig al behoorlijk trots dat dit me al gelukt is.

Er volgt ook een digitale opleiding hoe de agenda te gebruiken en zelf data in te voeren.

met vriendelijke en zonnige groeten
pieter vancauwenberghe (seksen bes)

buren van het Kapucijnenklooster (2): het klooster

Monasterium van de zusters kapucinessen.

Contemplatieve kloostergemeenschap van de franciscanerorde, afkomstig van Bergen en opgericht te Gent in 1672. Sinds 1699 ondergebracht in hun klooster op de Reep vanwaar zij een tweede maal in 1796 verjaagd werden. Tachtig jaar verbleven zij te Merendree tot Mgr. F. Bracq bisschop van Gent, in 1876 de orde herstelde: met de hulp van andere vrijgevingen werd op een stuk grond tussen de Keizersvest en de Crevelstraat een nieuw klooster opgericht.

Neogotisch bakstenen complex gebouwd van 1875-1876 n.o.v. Flor Van Varenbergh. Op straat uitziend met de voorgevel van de directeurswoning (nr. 6) en r. daarvan een muur met poort die toegang verleent tot de kleine voortuin van de kapel waarvan de lengteas loodrecht staat op de straat. Achter de directeurswoning bevindt zich het huis der meiden met de toegang tot het slotklooster, naar verluidt vier onderkelderde vleugels van drie bouwl. rondom een onregelmatige vierhoekige pandhof waarvan een hoek ingenomen wordt door het koor van de kapel. Naast de r. langsgevel van de kapel bevindt zich een smalle doorgang die op het eind eveneens toegang verleent tot het slotklooster.

Openbare kapel St.-Franciscus van Assisië. Eenbeukige neogotische kapel van vijf trav. uitlopend op een driezijdige koorsluiting en met l. in de laatste trav. voor het koor een rechth. zusterkoor. Verankerde bakstenen voorpuntgevel met centrale spitsboogpoort onder een arduinen druiplijst met gestrekte uiteinden. Daarboven een spitsboognis met beeld van de H. Franciscus onder een gebogen druiplijst bekroond met kruisbloem. Top met driehoekige oculus met gebogen zijden en gevuld met drielob onder een klein spitsboogvormig blindvenster. Overwelfd met kruisribgewelven en verlicht door spitsboogvensters met eenvoudig traceerwerk.
Mobilair: neogotisch houten doksaal, biechtstoelen en communiebank. Fraaie wit- en blauwgeschilderde muurkapel uit XIX in neogotische stijl met rijkelijk gestoffeerd beeld van O.-L.-Vrouw met Kind. bekroond met opengewerkt lantaarntorentje, opgehangen tegen de r. muur van de voortuin der kapel.

(bron: http://paola.erfgoed.net/sdx/inventaris/toon.xsp?base=objekt&id=19336&p=1&qid=sdx_q0)

woensdag 7 mei 2008

Hip hip hoera!!

Hallo iedereen van Keizerveststeeg,

Onze dochter Stella is bijna jarig en dat moeten we natuurlijk op gepaste wijze vieren! Daarom geven wij op 17 mei een bbq voor de familie.
We starten al om 11h30 en eisen dan met veel grandeur de bbq op vanaf 10h smorgens.
Hopelijk heeft er niemand bezwaar voor de "stank en overlast".
Iedereen is natuurlijk welkom om een glaasje mee te drinken op Stella haar vierde verjaardag. Maar als je mee wil bbq-en moet je wel zelf voor vlees/vis zorgen.

Groetjes,
Mark, Kim, Stella & Léon aka de bewoners van nr88

vroegerwastbeter (7): brusselsesteenweg richting keizerpoort


Een tramrijtuig aangedreven door middel van accumulatoren rijdt op de Brusselsesteenweg te Ledeberg in de richting van de Keizerpoort. (prentbriefkaart)

Buren van het Kapucijnenklooster (1): historiek Kapucijnen

Kapucinessen te Gent

Het kapucinessenklooster aan de Keizersvest in Gent bestaat 125 jaar. Eigenlijk een reden om te vieren. Maar de zusters laten het liever, rustig voorbijgaan. Zij zullen in hun communiteit wel een dankmis houden. En waarschijnlijk zal er die dag wel wat meer boter bij de vis zijn aan tafel. Honderdvijfentwintig jaar aan de Keizersvest, schrijven we. Maar ze zijn al veel langer in de stad Gent. In 1677 kwamen ze op Spriet. Dat is, juist geteld, 325 jaar geleden. Wel zijn ze op een bepaald moment verjaagd – gelijk alle religieuzen. En zo waren ze van 1797 tot 1877 in Merendree.

Even terugblikken

Om mee te delen hoe de zusters kapucinessen in Gent kwamen, moeten we ven heel vlug samenvatten wat we reeds in ons vorig nummer schreven n.a.v. de kapucinessen van Antwerpen. In 1581 werd te Saint-Omer (Frans-Vlaanderen) FRANCISCA TAFFIN geboren. Zij stamde uit de lokale adel. Op zestienjarige leeftijd huwde zij met Alexander Maes. Zij hadden twee kinderen. Toen haar man in 1614 overleed, wilde zij religieuze worden. Haar geestelijke leider was een kapucijn. Zij richtte haar woning in Bourbourg als een klooster in en leidde een ascetisch leven. Haar oudste dochter, en later ook haar tweede dochter, volgde haar daarin heel bewust. Twee begijnen voegden zich bij hen. Samen kregen zij de toestemming van de bisschop en van de magistraat om daar als religieuzen te leven. Spoedig volgden meerdere jonge vrouwen die bij hen wilden wonen. Daarom bouwden zij een klooster. Maar in 1644 moeten de zusters van Bourbourg hun klooster verlaten omwille van de oorlogsomstandigheden. Acht religieuzen trokken naar Brugge. Acht anderen naar Antwerpen.

Stichtig in Gent

In Gent kwamen de zusters op een heel andere manier terecht. Hier mogen we eigenlijk de Weledele Vrouwe LOUISE VAN LORREINEN als stichteres beschouwen.
Vrouwe Louise was een weduwe van de prins DE LIGNE en nicht van de koningin van Frankrijk. Toen ze 42 was (1637) werd ze kapucines te Douai (klooster door Francisca Taffin gesticht in 1630). Zij nam de naam aan van Zuster Clara Francisca van Nancy. Politieke omstandigheden deden het later raadzaam vinden dat ze de wijk zou nemen naar het Belgsiche Bergen. Zij stichtte daar een klooster (in 1644), waar zij, na een heilig leven, overleed in 1667. Het was altijd haar inzicht geweest een capucinessenklooster op te richten in Gent. Op haar sterfbed gelastte zij haar zoon, de prins De Ligne, met de uitvoering van haar plan. Het liep er niet van een leien dakje. Een eerste poging in 1672 mislukte, niettegenstaande de ijverige bemoeiingen en de daadkrachtige en milde steun van de prins. In 1676, onder de nieuwe bisschop Mgr. VAN HORENBEKE, ging het beter. Drie kapucinessen uit Bergen kwamen naar Gent en vestigden zich – na enige tijd verbleven te hebben in de abdij van Groenenbriel en Ter Haegen – op Sint Pieters in de Tijckstraat (nu de Kortrijksestraat). Hun huis werd vlug te klein. En omdat het aanpalende water een uitbreiding onmogelijk maakte, kochten de zusters een nieuwe woonst op de Reep (waar daarna de fabriek Lousbergh ondergebracht werd). In 1784 werd het klooster door keizer Jozef II afgeschaft. De religieuzen vonden er niets anders op dan zich te verspreiden in begijnhoven, andere kloosters, bij vrienden of bij mensen die hen goedgezind waren. Op 10 juni 1790 konden zij naar hun klooster terugkeren. Dit gebeurde met veel plechtigheid en 'onder buitengewonen toeloop van volk dat veel blijdschap toonde'...

Aan de Keizersvest

Maar de vreugde duurde niet lang. Op 28 december 1796 kwamen de Franse Sansculotten de zusters buitenzetten, zodat ze 'met hun bloote voeten in de sneeuw stonden die zeer dik lag'. Weer werd toevlucht gezocht bij vrienden en kennissen. Moeder Ancilla trok met zes medezusters naar Merendree. In 1807 werd daar voor de zusters een huis gekocht met geld, gegeven door Z.E.H. Vicaris GOETHALS, hun grote beschermer. Op verzoek van Mgr. FALLOT DE BEAUMONT openden ze er een school voor de arme kinderen van de parochie. Deze toestand bleef zo tot 1876. In dat jaar konden ze terugkeren naar hun vorige levensstaat. Want in hun tussentijd was er van een strikt onderhouden van hun Regel en Constituties geen sprake. Mgr. BRACQ bouwde voor de kapucinessen aan de Brusselselaan (de huidige Keizersvest) een klooster, waar zij op 24 juli 1876 hun intrek konden nemen.

(bron: http://www.kapucijnen-vlaanderen.be)